Predbračni odnosi

Ništa nije tako slično ljubavi kao požuda, ali ništa joj nije tako oprečno. —
Blaise Pascal

Vlč. Dražen Radigović

PREDBRAČNI ODNOSI – LJUBAV ILI GRIJEH?

O ovoj temi se, na žalost govori premalo: kao da je to tabu tema o kojoj se u Crkvi ne smije pričati – ili radi stidljivosti, ili radi neke «pobožnosti». A kod toga mnogi mladi ostaju u neznanju, s mnogim neriješenim pitanjima koja ih muče. I onda u tom neznanju, misleći da su u pravu, naprave teške pogreške u životu, zbog kojih se mogu kajati čitav život.
Danas je normalno da mladi žive u predbračnim odnosima. Dapače, nazadan je onaj koji na tom polju nema iskustva. Kod toga čovjek zaboravlja kakva je ogromna snaga spolnosti i kako spolnost može biti razorna ako je se ne zauzda. O tome bih ovdje želio pisati. Na to su me potakla brojna pitanja koja postavljaju mladi ljudi, a često ostaju bez odgovora. Njihova su pitanja otprilike ovakva: – zašto su predbračni odnosi grijeh? Ako se dvoje mladih voli, zašto se ne bi međusobno usrećivali i tjelesno?
Što onda ako si partneri tjelesno ne odgovaraju, pa to u braku tek uvide?
Kaže se da je sex 10% braka. No ako taj dio nije dobar, onda ni ostalih 90% braka neće štimati!
Ako su predbračni odnosi zabranjeni zbog opasnosti od abortusa, kako to može biti kad se i u braku događaju abortusi?
Neki mladi vele: pa ionako ne spavam sa svakim tko naiđe, nego samo sa nekim koga istinski volim! (netko rekao: prošle godine – spavao sam s 4 takve osobe…)
A što uopće znači: «Ne sagriješi bludno?» Za mene to znači samo da ako si u braku, ili u vezi s nekim i onda ga prevariš!
Zbog predbračnih odnosa u koje stupaju, mladi ne idu na ispovijed – ili zato što ne vide da je to grijeh, ili vide, ali im nije žao; ili im je žao što su prekršili zapovijed, ali to opet planiraju napraviti. Kad bi u takvom stanju išli na ispovijed, to bi značilo da su lagali da se kaju. A pošto imaju grijeh na srcu, ne mogu primiti pričest. Zbog toga nakon nekog vremena prestanu ići na sv. Misu, udaljuju se od Crkve. Malo po malo prestanu s bilo kakvim odnosom s Bogom. Zamjeraju Bogu i krive ga što se to dogodilo, jer da nije zapovijedio «Ne sagriješi bludno!» oni nikada ne bi prestali ići na misu i u Crkvu.
Obično mladi tako razmišljaju. Ja ću ovdje pokušati bar donekle odgovoriti na ova pitanja koja muče mlade ljude. Ako kome pomogne, Bogu hvala.
Ljubav je najljepša i najveća snaga svijeta. Biblija govori da postoje tri najvažnije kreposti – bogoštovne: to su vjera, nada i ljubav. A najveća je među njima ljubav. No, treba dobro razlikovati – postoji više vrsta ljubavi:
1. SEXUS – to je čisto tjelesna ljubav. Čovjekom upravlja nagon za sjedinjenjem. Nije važno koja je osoba u pitanju. Važno je da čovjek isprazni i zadovolji svoj nagon.
2. EROS – od toga dolazi erotika. I to je tjelesna ljubav, premda više stadij tjelesne ljubavi.
On se bazira na tjelesnoj privlačnosti. Također čovjeka ostavlja na površini: jer čovjek nije samo tijelo, nego: duh, psiha i tijelo.
3. FILIA – LJUBAV PRIJATELJSTVA – kada ti se netko sviđa kako razmišlja, osjeća postupa, kad vidiš da je netko požrtvovan, brižan, dobar, pošten i marljiv. Te kvalitete te privlače na drugom čovjeku, a nije ti najvažnija tjelesna privlačnost. To je svakako viši stadij ljubavi.
4. AGAPE – BOŽJA LJUBAV U ČOVJEKU. I ljudske ljubavi, makar dobre, imaju granice. Kroz povrede i druge loše poteze one se istroše. Božja ljubav daje čovjeku snage da oprosti i da voli unatoč povredama. U toj ljubavi Bog se nalazi između mladića i djevojke. On je njihov oslonac i zaštita. On liječi, ozdravlja i obnavlja njihovu vezu kad dođe u krizu. Zato je ta ljubav spremna na najveće žrtve.
Dragi mladi, na kojoj je stepenici vaša ljubav?
Sada kad smo vidjeli koje sve vrsta ljubavi postoje, možemo odgovoriti na glavno pitanje: zašto su predbračni odnosi opasni?!

ZAŠTO SU PREDBRAČNI ODNOSI OPASNI?

1. OSTAVLJAJU ČOVJEKA NA TJELESNOJ RAZINI. Ako se počne sa seksualnom ljubavlju, nikada se neće doći do onoga gore – do najviše ljubavi – agape. Ostat će samo u tijelu, i ostat će tijelo. Koliki se brakovi slamaju upravo na tome što su im seksualni odnosi prije braka sprečavali da uđu u onu višu ljubav. Koliko puta seksualna ljubav onemogućuje da uopće uđeš u nježnost. A to je ono što čovjeka ispunjava, a ne sex. Sex bez ljubavi i nježnosti pretvara se u grubost i samo povrijedi čovjeka. Tako: ako mladi počnu s tjelesnim odnosima, zaustavit će se na tijelu, nikad neće narasti do duhovne dimenzije ljubavi koja će im kasnije u braku biti potrebna, te se neće moći dobro upoznati. Njihovo upoznavanje će završiti na tjelesnoj dimenziji (razini)! Oni misle da se poznaju, a zapravo se ne poznaju. Mnogi su ušli u brak s time da su konzumirali predbračne odnose, misleći da se dobro poznaju i da znaju sve jedno o drugom. A onda su u braku doživjeli gorko razočaranje. Ako želiš rasti u ljubavi, pazi da se ne zaustaviš na tjelesnoj razini ljubavi. Toga trenutka završava rast ljubavi, a počinje rast požude i tjelesnog nagona.

2. PREDBRAČNI SEX STVARA OVISNOST. Sex je nezasitan. On zarobljuje, tako da više bez njega ne možeš. Tijelo se navikne na spolni čin, i nagon neprestano traži još i još. I više nemaš snage s tim prestati. Ako osjetiš da bez nečega ne možeš, to onda znači da si zarobljen. A ako si postao rob toga – to nipošto nije nešto dobro, nego jako, jako loše. Čovjek ne može biti rob nečega i biti sretan. Prava te ljubav nikad neće zarobiti! (KAD JEDNOM PREĐEŠ GRANICU, POSLIJE SE TEŠKO VRATITI!!!)

3. Zbog toga što predbračni sex stvara ovisnost, on ONESPOSOBLJAVA MLADE ZA PRAVU LJUBAV I VJERNOST. Takva tjelesna ljubav ne može čekati. Kad strasti navru, a mladić se možda posvadio sa svojom djevojkom, ili je njegova djevojka (mladić) odsutna, lako se može dogoditi da se napravi «izlet» k drugoj osobi. Jer čovjek «mora zadovoljiti svoj nagon».

4.PREDBRAČNI SEX STVARA NEGATIVNE DUŠEVNE VEZE. Znaš da moraš prekinuti vezu s tom osobom, a ne možeš. Čak i onda kad mladi zaključe da nisu jedan za drugoga, nemaju snage prekinuti, jer ih taj spolni čin toliko veže. Makar se više i ne slažu, niti razumiju dobro, u trenucima slabosti, dok strasti navru, ponovno će lako otići u spolni odnos, a time će svoju vezu još jače zapetljati i jaz između sebe produbiti. Poslije svakog takvog odnosa je teže dići se i prekinuti vezu. Mnogi prekidaju tek onda kad im je gorčina, povrijeđenost i mržnja ispunila srce. Nisu mogli prije – jer su bili vezani! Postoji puno ovakvih primjera koje je život ispričao. Npr. mladić je ušao u vezu s jednom starijom od sebe, slobodnom ženom. Kada si je ona htjela srediti život i udati se (za drugoga, jer je on bio od nje dosta mlađi), onda je on postao ljubomoran i maltretirao ju je. No, kada je on poslije pronašao djevojku s kojom je stupio u vezu, onda je ona postala očajna.

5. PREDBRAČNI ODNOSI RAZARAJU NJEŽNOST! Zbog toga su se mnoga lijepa prijateljstva raspala – jer mladi nisu znali čekati. Dobro su započeli, a onda otišli u tijelo i razorili si ljubav koja je obećavala. LJUBAV je, naime, u darivanju. Ona želi usrećiti drugoga, ne povrijediti, ne raniti savjest drugome, ne odvesti u grijeh. POŽUDA, naprotiv, koja vodi u sex je egoistična. Ona želi uzeti, sebe okoristiti. Ona ne pita da li će to drugoga povrijediti, opteretiti. Ona misli samo na sebe. Glavno da ja ispraznim svoj nagon. Mnoge djevojke su zbog takvih odnosa koji se događaju protiv njihove želje – opterećene. Doduše, nisu to htjele pokazati svome partneru, nisu ga željele odbiti – da se on ne bi povrijedio, da ih ne ostavi. Mislile su da će ga na taj način zadržati. Međutim – pogrešno! Ne samo da se većina takvih veza nije uspjela održati, nego su mnoge žene, budući da su pogazile svoju savjest, imale grižnju savjesti, a njih preko 50% je postalo FRIGIDNOM. I što je najgore, kad se mladi raziđu, onda se više ni «ne poznaju», ne mogu više ni razgovarati kao prije. Zašto? Jer je grijeh razorio njihovu ljubav. Da nisu otišli u grijeh i da su shvatili da nisu jedno za drugog, mirno bi se razišli, ali bi ostali prijatelji. Ljubav ništa ne razara, nego samo izgrađuje. Grijeh je taj koji sve razara i upropaštava!

6. PREDBRAČNI SEX NE USREĆUJE I NE POSTIŽE DA SE OSOBA OSTVARI. Kada bi predbračni i izvanbračni sex usrećivao, onda bi prostitutke bile najsretnije osobe na svijetu. A nisu! Njihovo je ljudsko dostojanstvo sasvim pogaženo. I one se osjećaju tako jadno.

7. BIBLIJA NAS UČI DA KADA SE DVOJE LJUDI ZDRUŽI (U INTIMNOM ODNOSU) DA POSTAJU JEDNO TIJELO. Oni postaju jedno: duhovno, psihički i tjelesno. Budući da najčešće predbračne veze nisu trajne, postoji mogućnost da mlad čovjek s više osoba bude u spolnom odnosu. Ako si bio s dvije ili više osoba jedno, ti onda te osobe nosiš u sebi (njihovu duševnost i duhovnu težinu). I ako više osoba nosiš u sebi – to je onda prava rascjepkanost – u duhu i psihi. Takav je čovjek gotovo nesposoban za vjernost i pravu ljubav.

8. BIBLIJA NAS UČI DA SE SVAKI SAVEZ ZAPEČATIO KRVLJU. Tako je i u braku. Bog je ženi dao himen – djevičnjak. I kad djevojka stupa u prvi odnos, taj djevičnjak pukne – i razlije se krv: to je znak – da su taj mladić i djevojka sklopili savez na život i smrt. Vezani su krvlju! Taj savez se ne smije više razvrgnuti, jer su oni po tome postali JEDNO TIJELO. No, kako predbračne veze nisu stalne, to se mladi olako upuštaju u nove predbračne odnose – s drugom osobom. I tako lako razvrgnu taj savez. A to donosi prokletstvo! I zato je Bog dao upute kako će taj savez između muža i žene najbolje funkcionirati i biti zaštićen: U BRAKU. Tek onda kad muškarac ostavi oca i majku da prione uza svoju ženu. Tek to će biti prava, odgovorna i ozbiljna veza, koja i jednoj i drugoj strani daje sigurnost da će ostati zajedno, bez straha da će netko nekoga ostaviti.I zato se mogu predati jedno drugom bez bojazni da će djeca doći na svijet i pomrsiti im račune. U takvom bračnom odnosu i sve ostale stvari lakše se rješavaju i preuzimaju druge bračne obaveze, što je potpuno nemoguće očekivati od onih koji se ne žele vezati. Jer ljubav ne pretpostavlja samo tjelesni kontakt i užitak, nego nosi sa sobom puno drugih obaveza i odgovornost. I ljubav je baš u tome: da muž i žena sve svoje zadaće i brige dijele zajedno, da si pomažu i zajedno grade sreću svoga života.

9. DANAS POSTOJE MNOGI BRAKOVI NA PROBU. Mnogi misle da je to rješenje. Čak mnogi psiholozi to preporučaju – da mladi pokušaju zajedno jedno vrijeme i da onda vide: dali mogu zajedno ili ne! Međutim, život pokazuje da su posljedice takvog stava porazne. Mladi budu jedno vrijeme zajedno: godinu, dvije, tri … – na probi. Onda se vjenčaju – i za par mjeseci se rastanu. Iskustvo pokazuje da se više od 50% takvih veza u prvih godinu dana raspadne. Tako se ništa nije dobilo s time. Ništa im se nije pomoglo. Dapače, na krivi su način utrošili vrijeme koje im je trebalo poslužiti da se upoznaju. I budući da su otišli u tijelo, a time u požudu, onesposobili su se za rast ljubavi a dopustili da se razmaše strast i požuda. Oni su doduše mislili da je to ljubav. Međutim je požuda kasnije pokazala svoje pravo lice, kad je ozbiljni zajednički život tražio žrtve i odricanja. Takve veze se raspadaju, ljudi ostanu povrijeđeni, tjelesno zarobljeni i ovisni o seksu. Tako su onesposobljeni za pravu ljubav. Sve što se na grijehu gradi – raspada se i proizvodi veliku bol. Vraća ti se udarcem da te povrijedi. Upravo zato – da bi zaštitio ljubav, Bog je dao zapovijed: «Ne sagriješi bludno!» Ne zato da nam uskrati ljubav i užitak, već naprotiv: da nas sačuva za ljubav – da ju požuda ne uništi. Drugim riječima Bog nam je dao uputu: «nemojte ići u grijeh, jer ćete razoriti ono što je lijepo i sveto!»

10. PREDBRAČNI SEX ZASLJEPLJUJE. U takvom stanju čovjek može učiniti takve stvari koje u normalnoj svijesti ne bi učinio. Ne kaže se badava: «kad u srcu gori, u glavi se dimi.» Takvom onda ne možeš ništa dokazati. Može imati napade ljubomore, bijesa ili ljutnje na prijatelje, ako ga žele na nešto upozoriti. On si protiv voljene osobe ne da ništa reći. Svakako, to nije baš mudro. Dobro je štititi voljenu osobu, ali poslušaj i savjet prijatelja – oni ti ne žele loše. Stavi na vagu ono što oni kažu, pa će vrijeme pokazati dali su bili u pravu ili ne. Uzmi u obzir pozitivne kritike!
11. SPOLNE BOLESTI – MOGU BITI POSLJEDICE TAKVE GREŠNE LJUBAVI.

12. NEŽELJENO ZAČEĆE. Mnogi su radi toga bili prisiljeni sklopiti brak sa osobom koju nisu voljeli. A to je onda najgore za dijete. U njegovu se psihu uvuče strah od neželjenosti, odbačenosti i smrti. Neki su mladi ljudi imali poticaj na samoubojstvo. Liječnici su otkrili da im se to događalu upravo u tom periodu godine, u tom mjesecu, kad je majka odlučila da će ih pobaciti. No, oni su rođeni, ali ta je rana ostala duboko uvriježena u njihovoj psihi. Kasnije su kroz molitvu bili osobođeni i izliječeni.

13. ABORTUS. Ako mladi imaju predbračni odnos, začnu dijete i onda ga pobace – to je grijeh na grijeh. Dva teška, smrtna grijeha opterećuju njihovu dušu i savjest. Ne treba govoriti da je abortus ubojstvo. Svako začeto dijete ima pravo na život. Dok majka još ni ne zna da je trudna, to dijete se razvija u njoj vrtoglavom brzinom.To nije nikakva hrpa stanica, nego pravo živo biće. Dijete ima već glavu s očima, ušima, ustima, mozgom i ima već i ostale organe tijela: bubrege, jetra, probavnu cijev; ima već vlastiti krvotok, vlastitu krv. Srce djeteta kuca već poslije 18 – 21 dana. Dijete se počinje micati. Ono je prava mala minijatura odraslog čovjeka. I onda dođe netko i ubije to dijete. Tako su mnoge majke postale ubojice svoje vlastite djece. Njihove utrobe trebale su postati koljevke života, a postale su grobnice! Život svakog čovjeka ima smisao. Ubojstvom djeteta spriječili bi ga da ispuni svoj smisao. A posve je sigurno da nije smisao života umrijeti nerođen!

14. PREDBRAČNI SEX RAĐA OSJEĆAJE KRIVNJE I GRIŽNJE SAVJESTI. Takvi mladi su onda opterećeni. Ne mogu «disati punim plučima». Već sam spomenuo da je preko 50% žena zbog toga postalo frigidnom.
Tu sad mladi prigovaraju da ih opterećuje Božja zapovijed «Ne sagriješi bludno», jer da nema te zapovijedi, oni ne bi imali grižnju savjesti i ne bi se udaljili od Boga i od Crkve. No, takvo je mišljenje prava đavolska zabluda i podvala! Nije točno da ih Crkva odvaja od Boga ili Bog sam da ih odbija od sebe, jer je dao tako tešku zapovijed. Istina je da je teški grijeh bludnosti taj koji stvara veliku ranu na njihovoj duši i odvaja ih od Boga, od Crkve i Mise. Prava ljubav, ako je prava, nikad te neće odvojiti od Boga, nego suprotno: još će te jače povezati s Njim. Međutim, grešna ljubav – tj. požuda, razara ljubav i čovjekov odnos s Bogom. Kao što smo rekli: požuda ide za tim da zadovolji sebe i svoj nagon, ne gledajući pri tom da li će to raniti tuđu savjest i uvjerenje. Ako pustite požudi da vas vodi, i tjelesnoj ljubavi i spolnosti ne postavite nikakve ograde – to je kao da si digao branu – i poteći će sva silina vode – i sve oko sebe poplaviti i razoriti. Knjiga mudrosti kaže:»Grad razvaljen i bez zidina, takav je čovjek koji nema vlasti nad sobom.» Takav je i čovjek koji je zarobljen grijehom bludnosti. Svakome je jasno da to ne može ispasti na dobro!

ZAKLJUČAK
Iz svih ovih primjera može se vidjeti zašto su predbračni odnosi opasni i štetni: jer rađaju lošim posljedicama. Upravo zato, da bi zaštitio ljubav i čovjekovu seksualnost, Bog je dao zapovijed »Ne sagriješi bludno». Ljubav je nešto prelijepo i sveto. I intimni odnos je nešto sveto i uzvišeno. Zato je Bog htio taj tjelesni odnos zaogrnuti, obaviti ljubavlju – da bude zaštićen. Treba najprije narasti do ljubavi –agape – a tek onda se čovjek može drugoj osobi potpuno predati. Zato je Bog dao seksualnosti mjesto isključivo u braku. Tamo će ona moći biti kreativna i čovjeku na sreću, izgradnju i zbližavanje.
Dragi mladi prijatelji! Ne isplati se kršiti 6. Božju zapovijed! Kad mi sami sebi postavljamo mjerila za ljubav: – sve je dopušteno! – upast ćemo đavlu u ruke! Radije budi strpljiv! Nitko tko je čekao nije požalio, a mnogi koji su se na tom području žurili, kaju se, možda, čitav život.. Sex je tek 1/12 cjelokupnog bračnog odnosa. Tek kad sve drugo funkcionira, funkcionirat će i ovaj bračni čin. Ako sve drugo ne funkcionira, ni bračni čin neće biti užitak. Zato je potrebno narasti do ljubavi – agape. A tvoj vjenčani dar – neka bude ČIN PREDANJA tvom budućem bračnom drugu. Istina, to je teže, to je veća žrtva, ali se isplati. Jer plod je takve žrtve LJUBAV KOJA SE DARUJE DO KRAJA I KOJA RAĐA SREĆOM!
Mladi, molite za pravu ljubav i čistoću. Ako ju budete iskreno tražili, Bog će vam je dati.
Molitva za mlade: Isuse, stani između mene i moga dečka (cure). Ispuni nas svojom ljubavlju i zaštiti – da ne odemo u grijeh i da ne povrijedimo Tebe i sebe. Neka Tvoja ljubav raste u našim srcima i među nama.

Za kraj:
Problem: DIVLJI BRAKOVI ILI BRAKOVI NA PROBU
PRELJUB – tko to čini: GUBI SVOJU DUŠU, tj. kontrolu nad….
pr. . ježevi, 2 električne žice…

Ništa nije tako slično ljubavi kao požuda, ali ništa joj nije tako oprečno.
— Blaise Pascal

Vlč. Dražen Radigović

ŠTO SE DOGODILO SA SEKSUALNOM SLOBODOM?

Danas smo zatrpani prevelikom količinom informacija o seksu (novine, televizija, filmovi, reklame, knjige, istraživanja). Poruka koje te informacije odašilju je jasna: seksualna sloboda. Puno se govori o tehnikama vođenja ljubavi i položaju tijela. Posljedica takvog stava: svuda gdje se ljudi nađu, govore i razmišljaju o toj temi. Npr. ispred mladića prođe djevojka, a oni ne mogu a da je ne pogledaju s požudom, ili im u misao dođe tjelesna želja. Je li to normalno? Da li se ovdje radi u ljubavi ili čistom egoizmu i požudi? Zašto je tomu tako? Ljudi su danas zarobljeni požudom i strašću. Ona njima upravlja, umjesto da oni koriste svoje strasti, jer one su velika stvaralačka energija u čovjeku, koju osoba može pozitivno upotrijebiti, ali na žalost – i zloupotrijebiti. U današnjem svijetu u kojem vlada nemoral i raspuštenost, ljudi često podlegnu napastima i padnu. Česti su predbračni odnosi, izvanbračne avanture, tj. preljubi, česte rastave brakova. Kako su tragična izvješća koja npr. govore o situaciji kada se muž neplanirano ranije vrati s poslovnog puta i nađe kod kuće svoju ženu u krevetu s drugim muškarcem. Ili kad žena sazna da joj muž ljubaka na poslu s drugom ženom! Kakvo je to razočaranje i duboka duševna rana! Da li bi tebi bilo drago da se takvo što tebi dogodi u tvom braku ili u zajedništvu s tvojim mladićem ili djevojkom? To bi te sigurno psihički dotuklo na jedno vrijeme, jako povrijedilo. I trebalo bi dosta vremena da se pribereš i da počneš ispočetka. A pitanje da li bi ta rana ikad do kraja zacijelila! Zašto se to događa? Jer su se ljudi skroz raspustili, otpustili sve moralne kočnice, dozvolili seksualnu slobodu i zaključili da se sve smije raditi što se hoće. Jer ako se nešto brani, to samo sputava našu slobodu, a mi smo ipak slobodna bića. Danas u društvu vlada veliki moralni kaos i nemoral. Poznajem ženu koja je svojoj kćerki uništila vezu s tri mladića. Zamislite, spavala je s mladićima svoje kćerke. Ona je oko 45 godina, a mladići su bili oko 20 godina mlađi. Ne trebam govoriti do kakvih je tu povreda došlo, do kakve mržnje, razdora. Nastao je pravi pakao. To se događa kada se čovjek prepusti seksualnoj slobodi i porivima svoga nagona. Opsjednuti seksom, čovjek više nema nikakvih granica. Više mu ništa nije sveto. Tragično je koliko bračnih parova radi takvih ljubavnih avantura razori svoje brakove. Ima dosta primjera gdje muž, otac troje djece nakon 25 godina braka ostavlja svoju ženu da bi otišao k ljubavnici koja je možda 20 godina mlađa. Toliko takvih tragičnih primjera danas ima. I premda u svojoj nutrini čovjek možda zna da ne radi dobro, no, ne može si pomoći. Ne može se obuzdati. Tu vodi seksualna sloboda: u pakao života. U Bibliji piše: “tko bludno griješi, gubi dušu svoju!” Dakle, ne samo svoj duh nego i dušu! Što to znači? Gubi kontrolu nad svojim razumom, voljom i emocijama. Strast i požuda potpuno ovladaju njime, tako da više nema kontrole nad svojim životom. Kad se, npr. preda bludu ili preljubu, izgubi razum i počne činiti takve gluposti kakve nikad pri zdravom razumu ne bi ni pomislio. Čovjek koji je učinio preljub, najednom izgubi kontrolu nad svojom voljom i sad više nema snage, a ni volje boriti se za ono što mu je bilo najsvetije: za svoj brak i za svoju djecu. Jednostavno mu više nije stalo. No, izgubi i kontrolu nad svojim emocijama. Njegovi osjećaji kao da podivljaju. Ne može ih više obuzdati. Više ne osjeća ljubav prema svojoj ženi. Neki puta se čak zbog svađa ti osjećaji pretvore u pravu mržnju. A sve pozitivno osjeća sada za novu osobu koja se ispriječila između njega i žene. I tako, sve se raspada. Zato Biblija jasno upozorava da čovjek koji se predaje nemoralu, bludu i preljubu, naposljetku izgubi svoju dušu.
Evo, vidimo do kakvog nereda vodi ta seksualna sloboda i propaganda. Ona je samo zavaravanje čovjeka i čovjekove slobode i vođenje u ropstvo požuda i zla. Jer Bog govori kroz apostola Pavla: “sve je dopušteno, ali sve ne koristi. Sve se može raditi, ali ja neću ničemu robovati!” Tragično je što se danas na televiziji, u filmovima, reklamama i časopisima toliko propagira i nameće seks. Gotovo da nema ni jedne normalne reklame, ni jednog filma koji ne bi bio začinjen nekom erotskom scenom. Ljudi su danas neprestano bombardirani tim stvarima. To im je neprestano pred očima, a onda, naravno i u mislima i željama. I kad to uzavrije u čovjekovoj nutrini, naravno da je sljedeća posljedica čovjekov pad. Teško se oduprijeti tim napastima. Ljudi podlegnu i onda dožive brodolom života. Upropaštavaju svoje živote, ali na žalost i živote onih koje su nekad istinski voljeli. No, taj seks, taj nemoral i prepuštanje požudi je RAZARATELJ LJUBAVI I ČOVJEKOVE SREĆE. Zato ga se treba ukrotiti – kao i divlju zvijer u kavezu, ili kao što se divlji konj ukoćuje uzdama. 1970 godine je u Americi bila provedena anketa koja je pokazala da više od 1 milijun parova živi nevjenčano, 600% više nego prije 20-tak godina. A danas je taj postotak stravičan. Ne radi se o jednom milijunu, nego o desecima milijuna! Kako se zlo brzo širi! Što je nekad bio poljubac, to je danas intimni odnos! Zašto je to otišlo tako daleko? Zbog seksualne slobode i propagande, koja danas potiče na takav nemoralan život. Ona mladima odašilje signale: “mladi, sve smijete raditi, sve smijete isprobati, ništa nije zabranjeno. Crkva vam ne može ograničavati vaše slobode. Samo pri tom pazite da se ne zarazite. Morate se znati zaštititi. I u tome ćemo vas mi poučiti.” Tako od zagovornika seksualne slobode dolazi zapravo poticaj: “samo vi griješite i živite raspušteno koliko god želite, samo je važno da se znate zaštititi!” Pitam se: “što zaštititi? Svoje tijelo od zaraznih i spolnih bolesti? A što je sa zaštitom duša mladih ljudi koji će nakon takvih predbračnih ili izvanbračnih iskustava pretrpjeti puno rana i povreda? Nitko se ne brine za dušu čovjeka, nego samo za tijelo!” Tijelu se dopuštaju nedopušteni užici koji na kraju razaraju duh i dušu današnjeg čovjeka.
Pod pritiskom javnog mijenja gdje je sve dozvoljeno, mladi se ne mogu oduprijeti takvim stavovima i predaju se grijehu. I tu započinju njihovi problemi i razočaranja u život, brak i ljubav. Neki prigovaraju: “pa smijemo valjda uživati u životu?! Život nam je dan da ga uživamo!” To je točno. No, valja znati uživati život! Tj. radovati se i u životu naći radost na ispravan način. Jer te inače užitak može isprazniti, razoriti. To je slično ovome: npr. lijek koji dobiješ od liječnika je koristan, ali ako se krivo upotrebljava, postaje otrov. Tako npr. nekome je užitak uzeti alkohol, ali valja misliti na posljedice prevelikog konzumiranja alkohola. Drugome je užitak pušiti cigarete. No, posljedica je toga problem sa plućima, srcem i krvnim žilama, itd. Nekima je užitak uzeti drogu. No, droga razara čovjekovo tijelo. I ako je čovjek uzima, mora snositi posljedice. Leptiru je npr. užitak letjeti prema svjetlu i vatri. Ali ako se previše približi, spržit će mu krila. Nekima je užitak uživati u seksu, no, ako se kod toga ne poštuju Božje upute, to će vam razoriti ljubav i život. Nije sve korisno što se smatra užitkom. Zato je tu najbolje biti poslušan uputama koje je dao Stvoritelj života i čovjekova naravi.

Vlč. Dražen Radigović

DA LI SE UISTINU VOLITE

PRAVA LJUBAV – ŠTO JE TO

Ovim člankom želim pomoći mladim ljudima, mladićima i djevojkama da naprave temelje za što bolje upoznavanje, tako da shvate jesu li oni jedno za drugo ili ne. No, ovo bi razmišljanje trebalo pomoći i bračnim supružnicima koji su već zakoračili u brak, da preispitaju temelje i razloge svoga braka, te da ga prodube.
Najprije bih želio ovdje donijeti neka pitanja o kojima bi valjalo razmisliti prije stupanja u vezu ili u brak s drugom osobom. Kod toga treba imati na umu da smo svi mi samo ljudi sa svojim dobrim i lošim stranama. Nitko od nas nije savršen, pa ni Vaš partner. I zato je dobro vidjeti osobu s kojom želite biti u vezi ili u braku pod različitim kutovima gledanja, s više aspekata, koji će vam pomoći da ju dobro procijenite i da ju naučite prihvaćati takvu kakva jest. Najveća je pogreška što se mladi ljudi zaljube u ideal, u svoju fantaziju ljubavi, tj. u osobu kakva bi ona po njihovom mišljenju trebala biti, a ne kakva ona uistinu jest. I u početku im je teško prihvatiti da i taj njihov izabranik nije savršen, nego da ima svojih mana i slabosti, s kojima će se oni u vezi morati nositi. I zato: ne smijemo biti u slijepoj ljubavi prema nekome, jer ćemo se na kraju duboko razočarati.
Dakle, na što bi to trebalo pripaziti kada čovjek želi stupiti u ozbiljnu vezu s drugom osobom? Pokušaj si odgovoriti na sljedeća pitanja: što te kod te osobe privlači, što ti se sviđa? Koje te stvari kod nje smetaju, tj. što ti se ne sviđa? Je li ta osoba dominantna ili pasivna? Kako postupa prema problemima i poteškoćama koje treba riješiti? Da li je već imala kakvih ozbiljnih veza? Kako su te veze završile? Ako je došlo do prekida, zašto se to dogodilo? Kakve ima stavove i poglede prema vjeri, obitelji i profesiji? Koliko drži do svog izgleda, do mode? Koji hobi ima? Kakve prijatelje i društvo ima (po tome možete otkriti puno stvari!)? Koju muziku voli? Kakve filmove? Što ju privlači iz svijeta? Koje zajedničke stvari, poglede i stavove imate? Kakva je prema svojim prijateljima? Kakvo je imala djetinjstvo? U kakvim je odnosima sa svojim ukućanima? Itd. Iz ovih pitanja, ako budete otvoreno pričali, moći ćete puno saznati jedno o drugom. A to je jako važno da dobijete što ispravniju sliku o osobi koju volite.

Josh McDowel, jedan od najjačih stručnjaka za probleme mladih u svijetu ovako je napisao u svojoj knjizi “Daj uzmi i ljubi”: “Kad biste mi dali samo 12 minuta da na satu psihologije govorim o vrhunskom seksu, govorio bih o ljubavi. A to je duhovna razina ljudske osobe. Što se dvoje više slažu na toj duhovnoj razini, više će se moći složiti i na tjelesnoj razini, tj. u intimnim odnosima. Prije nekoliko godina mnogi su mi predbacivali da sam licemjer. Smatrali su me staromodnim. Govorili su da je moj stav o seksu i braku zastario. Danas bi mnogi od njih dali bilo što samo da mogu požnjeti plodove poput onih koji proizlaze iz mojega odnosa prema ljubavi koji sam razvio prije braka,”
Obično se kaže: “Takav si kakvim si postao!” Ni za jedno područje to nije istinitije kao za područje ljubavi i seksa. Kakav si odnos prema ljubavi imao prije braka, takav ćeš imati i u braku. Nećeš se dalje maknuti. Ako si se zaustavio na tjelesnoj razini ljubavi, onda te žalim, jer nikad nećeš žeti plodove prave, istinske ljubavi.
Mladi, vaše današnje ponašanje glede ljubavi i seksa odredit će kakvoću ljubavi koju ćete iskusiti poslije!

TRI VRSTE LJUBAVI

Želimo sada napraviti mali test ili upitnik pomoću kojeg ćete moći procijeniti svoju ljubav koju gajite prema svojim prijateljima ili partnerima.

1. “LJUBAV AKO”
To je prva vrsta ljubavi koju većina ljudi jedino i poznaje. To je ljubav koju dajemo ili primamo uz određene uvjete. Da biste je zadobili morate nešto učiniti, kao npr.: ako kao ljubavnik ispuniš moja očekivanja, ja ću te tada voljeti; ili – ako utažiš moju žudnju…., ako pođeš sa mnom u krevet…, ako se budeš oblačila ili ponašala kako ja želim,… tada ću te voljeti. Ako ne prekineš s ovom osobom, ja ću te ostaviti… Vidimo da je to ljubav koja je puna uvjeta. Zato se i zove uvjetovana ljubav. No, prava ljubav nije takva. Ova ljubav ostaje na najnižoj razini – tjelesnoj. Zato je nesigurna. Dokle god se zadovoljavaju uvjeti, sve je u redu. No, pojavi li se npr. odbijanje seksualnih odnosa, ili pobačaja, ili da učiniš nešto što od tebe traži druga strana (glede društva, posla, oblačenja, stava prema roditeljima…), počinju problemi, svađe, a ljubav se topi. Ta uvjetovana ljubav na kraju uvijek razara samu sebe, jer prije ili kasnije će jedan od partnera iznevjeriti očekivanja onog drugog. Mnogi neuspješni brakovi su se temeljili upravo na ovoj ljubavi.

2. “LJUBAV ZBOG”
Ova je ljubav proizvod određenih okolnosti ili vrijednosti u životu voljene osobe. “Ljubav zbog” često zvuči ovako: “Volim te zbog toga što si lijepa.” “Volim te zbog toga što si bogat”. “Volim te zbog toga što mi pružaš sigurnost”. “Volim te zbog toga što si drukčiji od drugih, što si poznat, slavan itd.” Npr. možda poznajete djevojku koja voli nekog momka zbog toga što je sjajan sportaš. Jednostavno ne može zamisliti sebe s nekim tko ne bi bio broj jedan. Nije važno o kojem se momku radi, glavno da je sportaš. U biti, ona nije zaljubljena u njega, nego u njegov položaj u društvu i u njegovu popularnost. Sigurno, ta ljubav je bolja od “ljubim te ako”, ali ni ova ljubav nije siguran temelj veze ili braka.
Npr., razmotrimo problem konkurencije. Što se događa kad se pojavi netko s više kvalitete zbog kojih ste voljeni? Pretpostavimo da ste žena i da je vaša ljepota jedan od temelja ljubavi vašeg supruga prema vama. Što se događa kada se pojavi ljepša od vas? Ili, ako se ljubav vaše djevojke ili žene temelji na vašim primanjima ili na stvarima i iskustvima koja joj zahvaljujući njima možete pružiti, što se događa ako izgubite posao, postanete nesposobni za rad ili iz bilo kojeg razloga ne možete zaraditi plaću na koju ste navikli? Ili se pojavi netko s više novaca nego što ga imate vi? Hoće li vas konkurencija uništiti? Hoće li to ugroziti vašu ljubav? Ako je odgovor potvrdan, tada je vaša ljubav “ljubav zbog”.
Postoji i drugi problem. A to je da preslabo poznajemo drugu osobu – onakvu, kakva je ona duboko u sebi. Mnogi skrivaju svoj pravi ja duboko u sebe. Na vani se pokazuju kao dobri i sretni, a u dubini svoje duše su duboko nezadovoljni. Samo to ne žele pokazati, da se drugi ne bi razočarao. Možda imaju nekih problema koje nose sa sobom (problem s ljutnjom, česte depresije, problem s alkoholom ili drugo), ali to ne žele da se sazna, da ga druga strana ne bi odbacila. No, te se stvari ne mogu vječito skrivati. Jednom moraju doći na vidjelo. Ne može se vječno glumiti da si dobro, ako znaš da nešto nije u redu. Što će se tada dogoditi kada se otkrije pravo stanje stvari? Najčešće velike svađe i povrede.
Pogledaj: postoji li nešto u tvom životu što sada ne možeš podijeliti sa svojim partnerom zbog straha da ti zamjeri i da te odbaci? Ako je tako, između vas se nije razvilo pravo povjerenje, i takva se veza neće moći održati na dulje staze! Ako nije razvijeno stopostotno povjerenje između vas na toj psihičkoj i duhovnoj razini, imat ćete smetnje i kod predanja u intimnoj vezi. Bilo kakva nesigurnost u vašoj vezi i ljubavi, i najmanji strah, prvo mjesto gdje će se ispoljiti je: ispod pokrivača. Jer tu ste potpuno, cjelovito otvoreni drugoj osobi – i zato najviše ranjivi. I ako nisi potpuno prihvaćen, taj te odnos može psihički jako raniti.
Želim ovdje donijeti primjer jedne žene koja je bila izuzetno lijepa. Bila je zaručena i trebala se udati. Ali tada je doživjela automobilsku nesreću i jedna strana lica joj je bila jako nagrđena. Plastičnom kirurgijom joj se izgled popravio, ali … Strah joj se uvukao u misli: “hoće li je njezin dragi još uvijek voljeti? Možda će je ostaviti?” I ubrzo poslije, veza je pukla! Zato što se temeljila na pogrešnoj ljubavi: “ljubim te zbog”.

3. BEZUVJETNA LJUBAV: LJUBIM TE I TOČKA
Ova je ljubav drukčija od prethodna dvije. To je ljubav kojom roditelji ljube svoje malo dijete kojega drže u naručju: gledaju ga, dive mu se i vole ga. Još dok dijete nije ničim zaslužilo njihovu ljubav, oni su spremni za njega toliko toga žrtvovati: ustajati se noću, hraniti ga, previti, promijeniti pelene. I ništa im nije teško. To je ljubav koja se ne može i ne mora ničim zaslužiti. To je, napokon, ljubav kojom Bog nas ljubi: još dok smo bili grešnici, tj. Božji neprijatelji, Isus je za nas bezbožnike umro.
Ova ljubav kaže: “volim te usprkos tomu kakav si možda duboko u sebi. Volim te bez obzira na to što se može promijeniti u svezi s tobom. Ne možeš učiniti ništa a da te ne volim. Volim te i točka.” Ovdje treba naglasiti da to nije slijepa ljubav. Ona zna mnoge stvari o drugoj osobi, i ono dobro i loše, pozitivne i negativne strane, i prihvaća tu osobu onakvu kakva jest. Ona ju ne pokušava nasilno promijeniti, nego ju prihvaća i ljubi. Takvu ljubav može iskusiti jedino osoba koja je duhovno izgrađena. Takva je osoba uvijek spremna da daje, a da ništa ne traži zauzvrat. Glavna značajka ove ljubavi jest: davanje. Dok druge dvije ne mogu čekati da počnu primati, ova ne može čekati da počne davati – i to davati samu sebe. Ta ljubav je sva u darivanju.
Usmjerena je na drugoga. Neprestano misli: kako drugoga mogu učiniti sretnim? To je Božja ljubav u čovjeku: agape ljubav. Zato je tako duboka i dražesna, i prelijeva se na čitav čovjekov život.
Jedna je zaručnica, svom budućem mužu ovako napisala: “Znam da si me prihvatio takvu kakva jesam i na tome ti hvala. Hvala ti što se ne moram pretvarati pred tobom da jesam nešto što nisam, nego me ti ovakvu voliš – kakva jesam. To u meni potiče želju da budem još bolja – za tebe, da te usrećim. To je želja moga srca.”
U ovim je riječima opisan stav ove ljubavi “ljubim te i točka”. To je stav koji te oslobađa svakog pritiska i straha: “ja ne moram biti dobar da bih nekoga zadovoljio. Ja jednostavno želim biti dobar – da usrećim voljenu osobu. To je moj izbor.”
To ne znači da neki puta neće među osobama doći do trzavica, nesporazuma i svađa. Ali ova Božja ljubav u tebi će biti temelj i garancija da ćete, uz Božju pomoć, brže izići iz svake krize. Tamo gdje bi u ostale dvije ljubavi veza ili brak pukli, ovdje će po oproštenju Božja ljubav obnoviti ljubav između mladića i djevojke, između muža i žene. A intimni odnos, koji je po Stvoriteljevoj zamisli dozvoljen samo u braku, bit će samo odraz te vrhunske duhovne ljubavi.
Zašto je ta ljubav tako rijetka? – Jer je u oporbi s ljudskim ponosom. Zahtijeva disciplinu i samosvladavanje. Zahtijeva da našim osjećajima i tjelesnim nagonima damo na znanje da oni služe nama, a ne mi njima.
Tajna voljenja jest u ovoj trećoj ljubavi, agape ljubavi, “ljubim te i točka”. Izvor te ljubavi jest Bog sam. Zato je važno da oba partnera tu ljubav traže u jedinom izvoru prave ljubavi, “koja se daje sve do smrti”, u Bogu.