Svađa

SVAĐA

Mudre izreke
(15:18) Gnjevljiv čovjek zameće svađu, a ustrpljiv utišava raspru.
(16:7) Kad su Jahvi mili putovi čovječji, i neprijatelje njegove miri s njim.
(17:1) Bolji je zalogaj suha kruha s mirom nego sa svađom kuća puna žrtvene pečenke. (14) Zametnuti svađu isto je kao pustiti poplavu: stoga prije nego svađa izbije, udalji se! (19) Grijeh ljubi tko ljubi svađu, i tko visoko diže svoja vrata, traži propast.
(18:1)Vlastitoj požudi popušta onaj tko zastranjuje, i svađa se usprkos svakom razboru. (2) Bezumnomu nije mio razum; stalo mu je dati srcu oduška.
(13:10) Oholost rađa samo svađu; (10:12) Mržnja izaziva svađu, a ljubav pokriva sve pogreške.

Sirah
(31:26) Kao što se u peći kuša ocjel, tako i u vinu srca svadljivih hvalisavaca.
(28:8) Kloni se svađe, pa ćeš manje griješiti; strastven čovjek raspaljuje svađu. (9) Grešnik sije razdor među prijateljima i među mirne ljude baca klevetu. (10) Oganj se raspaljuje prema gorivu kojim se hrani, a svađa se širi prema silini svojoj; gnjev čovjekov ovisi o snazi njegovoj i jarost mu raste prema bogatstvu njegovu. (12) Pušeš li u iskru, ona se rasplamsa, pljuneš li na nju, ona se ugasi: oboje izlazi iz usta tvojih.
(27:15) Svađa oholih ljudi završava se krvlju, i mučno se slušaju grdnje njihove.
(20:4) Kao uškopljenik koji hoće razdjevičiti djevicu, takav je onaj tko hoće pravdu provesti nasiljem.
(11:9) Ne prepiri se o onome što te se ne tiče i ne miješaj se u svađu grešnika. (8:11) Ne dopusti da te rugač razgnjevi i postavi ti zamku tvojim vlastitim riječima. (4:3) Ne razdražuj srca ogorčena i ne pusti uboga da čeka na dan tvoj.
Matej
( 5:39) A ja vam kažem: Ne opirite se Zlomu! Naprotiv, pljusne li te tko po desnom obrazu, okreni mu i drugi. (40) Onomu tko bi se htio s tobom parničiti da bi se domogao tvoje donje haljine prepusti i gornju. (41) Ako te tko prisili jednu milju, pođi s njim dvije. (44) A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone (45) da budete sinovi svoga oca koji je na nebesima, jer on daje da sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima i da kiša pada pravednicima i nepravednicima.
(12:25) A on, znajući njihove misli, reče im: "Svako kraljevstvo u sebi razdijeljeno opustjet će i svaki grad ili kuća u sebi razdijeljena neće opstati. (26) Ako Sotona Sotonu izgoni, u sebi je razdijeljen. Kako će dakle opstati kraljevstvo njegovo?

Rimljanima
(16:17) Zaklinjem vas, braćo, čuvajte se onih koji siju razdore i sablazni mimo nauk u kojem ste poučeni, i klonite ih se. (18) Jer takvi ne služe Gospodinu našemu Kristu, nego svom trbuhu te lijepim i laskavim riječima zavode srca nedužnih.

1 Korinćanima
(3:3) jer još ste tjelesni. Doista, dok je među vama zavist i prepiranje, zar niste tjelesni, zar po ljudsku ne postupate? (6:7) Zapravo, već vam je to nedostatak što se parničite među sobom. Zašto radije ne trpite nepravdu? Zašto se radije ne pustite oplijeniti? (11:16) Ako je kome do prepirke, takva običaja mi nemamo, a ni Crkve Božje. (19) Treba doista da i podjela bude među vama da se očituju prokušani među vama.
Efežanima
(4:31) Daleko od vas svaka gorčina, i srdžba, i gnjev, i vika, i hula sa svom opakošću! (32) Naprotiv! Budite jedni drugima dobrostivi, milosrdni; praštajte jedni drugima kao što i Bog u Kristu nama oprosti.

Kološanima
(3:8) Ali sada i vi odložite sve! Gnjev, srdžba, opakost, hula, prostota van iz vaših usta! (9) Ne varajte jedni druge! Jer svukoste staroga čovjeka s njegovim djelima.

1 Timoteju
(1:4) i neka se ne zanose beskrajnim bajkama i rodoslovljima, koja više pogoduju rasprama negoli rasporedbi Božjoj po vjeri.
(2:8) Hoću dakle da muškarci mole na svakome mjestu, podižući čiste ruke bez srdžbe i raspre;

Jakovljeva
(3:14) Ako u srcu imate gorku zavist i svadljivost, ne uznosite se i ne lažite protiv istine! (15) Nije to mudrost koja odozgor silazi, nego zemaljska, ljudska, đavolska. (16) Ta gdje je zavist i svadljivost, ondje je nered i svako zlo djelo. (4:1)Odakle ratovi, odakle borbe među vama? Zar ne odavde: od pohota što vojuju u udovima vašim?