Opraštanje

OPRAŠTANJE

Sirah
(28:2) Oprosti nepravdu svojemu bližnjemu, pa kad budeš molio, grijesi će se tvoji oprostiti. (3) Ako čovjek goji mržnju na drugoga, kako može od Gospoda tražiti ozdravljenje? (4) Kad s čovjekom sličnim sebi nema milosrđa, kako može moliti se za svoje grijehe?
Matej
(18:21) Tada pristupi k njemu Petar i reče: "Gospodine, koliko puta da oprostim bratu svomu ako se ogriješi o mene? Do sedam puta?" (22) Kaže mu Isus: "Ne kažem ti do sedam puta, nego do sedamdeset puta sedam." (6:14) "Doista, ako vi otpustite ljudima njihove prijestupke, otpustit će i vama Otac vaš nebeski. (15) Ako li vi ne otpustite ljudima, ni Otac vaš neće otpustiti vaših prijestupaka."
1 Timoteju
(1:13) prije bijah hulitelj, progonitelj i nasilnik. Ali pomilovan sam jer sam to u neznanju učinio, još u nevjeri. (14) I milost Gospodina našega preobilovala je zajedno s vjerom i ljubavlju, u Kristu Isusu.

Kološanima
(1;13) On nas izbavi iz vlasti tame i prenese u kraljevstvo Sina, ljubavi svoje, (14) u kome imamo otkupljenje, otpuštenje grijeha. (3:13) te podnosite jedni druge praštajući ako tko ima protiv koga kakvu pritužbu! Kao što je Gospodin vama oprostio, tako i vi!

2 Korinćanima
(2:5) Ako me tko ražalostio, nije ražalostio mene, nego u neku ruku - da ne pretjeram - sve vas. (6) Dosta je takvu ona kazna od većine (7) pa ga vi radije pomilujte i utješite da ga pretjerana žalost ne shrva. (8) Zato vas molim, iskažite mu ljubav. (9) Ta zato vam i pisah da vidim jeste li prokušani, jeste li u svemu poslušni. (10) Komu dakle vi što oprostite, tomu i ja; jer i ja, ako kome što oprostih, oprostih poradi vas - pred Kristom, (11) da nas ne nadmudri Sotona. Ta znamo njegove namjere!

Luka
(6:37) "Ne sudite i nećete biti suđeni. Ne osuđujte i nećete biti osuđeni. Praštajte i oprostit će vam se. (17:3) Čuvajte se!" "Pogriješi li tvoj brat, prekori ga; ako se obrati, oprosti mu. (4) Pa ako se sedam puta na dan ogriješi o tebe i sedam se puta obrati tebi govoreći: 'Žao mi je!', oprosti mu."
(23:34) A Isus je govorio: "Oče, oprosti im, ne znaju što čine!" I razdijeliše među se haljine njegove bacivši kocke.