Mržnja

MRŽNJA

Mudre izreke
(11:12) Nerazumnik prezire svoga bližnjega, dok čovjek uman šuti.
(13:5) Pravednik mrzi na lažljivu riječ, a opaki goji mržnju i sramotu.
(15:17) Bolji je obrok povrća gdje je ljubav nego od utovljena vola gdje je mržnja.

Sirah
(28:3) Ako čovjek goji mržnju na drugoga, kako može od Gospoda tražiti ozdravljenje? (4) Kad s čovjekom sličnim sebi nema milosrđa, kako može moliti se za svoje grijehe? (5) On, koji je samo od mesa, goji osvetljivost, pa tko će mu oprostiti grijehe? (6) Misli na konac svoj i prestani s mržnjom; sjeti se raspadanja i smrti, i vrši zapovijedi. (7) Misli na zapovijedi i ne mrzi na bližnjega i na Zavjet Svevišnjega, pa oprosti krivicu.

Matej
(24:9) "Tada će vas predavati na muke i ubijati vas. I svi će vas narodi zamrziti zbog imena moga. (10) Mnogi će se tada sablazniti, izdavat će jedni druge i mrziti se među sobom.

Luka
(10:16) Tko vas sluša, mene sluša; tko vas prezire, mene prezire. A tko mene prezire, prezire onoga koji mene posla."

1 Ivanova
(2:9) Tko veli da je u svjetlosti, a mrzi brata svojega, u tami je sve do sada. (10) Tko ljubi brata svojega, u svjetlosti ostaje i sablazni u njemu nema. (11) A tko mrzi brata svojega, u tami je, u tami hodi i ne zna kamo ide jer mu tama zaslijepi oči.
(4:20) Rekne li tko: "Ljubim Boga", a mrzi brata svog, lažac je. Jer tko ne ljubi svoga brata kojega vidi, Boga kojega ne vidi ne može ljubiti.