Propovjedi

Svrhovit život

Svrhovih život

Svrhovit život


-          Svrha vašeg života mnogo je veća od vašeg osobnog ispunjenja, vašeg mira, sreće, vaše obitelji, karijere, snova i težnji. Potragu za svrhom života obično započinjemo s pogrešne strane – od sebe. Kako se niste sami stvorili, ne možete ni znati za što ste stvoreni! Život se sastoji u tome da Bogu dopustite da on vas koristi za njegove svrhe, a ne vi njega za svoje.

-          Biti uspiješan i ispuniti svrhu vlastitog života nije isto! Osim nagađanja postoji i drugo rješenje za otkrivanje svrhe života: otkrivenje! Možemo se okrenuti onome što nam je Bog o životu otkrio u svojoj Riječi. Morate svoj život graditi na vječnim istima a ne na popularnoj psihologiji, motivaciji za uspijeh i nadahnjujućim pričama. Svoj ćete identitet i svrhu otkriti kroz odnos s Isusom. Bog je o vama razmišljao prije nego ste vi pomislili na njega. Isplanirao je vaš život prije nego ste postojali.

-          Vaše rođenje nije nastalo greškom, ni nesretnim slučajem. Vaši roditelji možda nisu planirali vaše rođenje ali Bog je isplanirao...odredio kojoj rasi pripadate, boju kože, kose, darove, osobnost. Bog vas je stvorio da bi vas mogao voljeti. Bog je ljubav.

-          Ljudima sa osjećajem krivnje upravljaju uspomene. Prošlosti dopuštaju da upravlja njihovom budućnošću. Božja svrha nije ograničena vašom prošlošću. Mnogi pamte uvrede i ne opraštaju, potiskuju gnjev. Srdžba vama nanosi više boli nego osobi na koju se ljutite. Strah je tamnica u koju se ljudi sami zatvaraju; on će vas spriječiti da postanete ono što vam je Bog namijenio da budete. Želja za stjecanjem dobara postaje životni cilj koji se temelji na pogrešnoj predodžbi da ćemo posjedujemo li više, biti sretniji. Mnoge ljude pokreće želja za priznanjem. Dopuštaju da očekivanja njihovih roditelja, supružnika, učitelja ili prijatelja upravljaju njihovim životima. Truditi se da svakome ugodite je svakako recept za neuspijeh. Ništa nije  važnije od toga da spoznate svrhu koju je Bog namijenio vašem životu i ništa ne može nadomijestiti tu spoznaju – ni uspijeh, ni bogatstvo, ni slava, ni zadovoljstvo. Nije najtragičnije umrijeti nego besciljno živjet. Život bez Boga nema svrhe.

-          Kad bude znali svrhu svog života vaši će se napori i energija usmjeriti na ono što je važno. Postat ćete djelotvorni jer ćete birati što radite. Otarasite se 'dobrih' aktivnosti da biste se posvetili onome što je najvažnije. Od besmislenog, a ne od prekomjernog posla, se iscrpljujemo. Jednog ćete dana stati pred Boga i on će vam postaviti dva pitanja: 1) jeste li prihvatili ono što je Isus učinio radi vas, naučili ga voljeti i vjerovati mu. 2) što si učinio sa svojim životom – darovima, talentima, mogućnostima, snagom? Jesi li ih rabio za svrhu radi koje te Bog stvorio?

-          Stvoreni ste da živite vječno. Vaše je zemaljsko tijelo samo privremeno boravište duha. Onos kakav ste s Bogom imali dok ste živjeli na zemlji odredit će vaš odnos s njim u vječnosti. Najštetnija pojava je razmišljanje na kratke staze, trebate imati na umu perspektivu vječnosti. Nezdravo je živjeti niječući činjenicu smrti i ne razmišljajući o onome što je neizbježno.

-          Način na koji definirate život odredit će kako ćete  ulagati svoje vrijeme, trošiti novac, koristiti talente i cijeniti odnose s drugima. Život na zemlji je ispit. Bog neprekidno ispituje ljudski karakter, vjeru, poslušnost, ljubav, poštenje i odanost. Naš karakter se u kušnjama oblikuje i očituje. Bog promatra kako reagirate na probleme, uspijehe, sukobe, bolesti, razočaranja, neispunjena obećanja, neuslišane molitve, nepravedno kritiziranje, kad ne osjetite Božju blizinu.

-          Život je upravljanje onim što nam je Bog povjerio: naše vrijeme, energija, inteligencija, prilike, odnosi, materijalna dobri. Sve je to dar od Boga koji nam je povjerio na brigu i upravljanje. Prvi posao koji je Bog dao ljudima jest da upravljaju njegovim poslovima na zemlji. Sve što činite, pa čak i obični svakidašnji poslovi, imaju vječne posljedice.  Bog otvoreno upozorava na opasnost od prihvaćanja vrijednosti, prioriteta i životnog stila svojstvenih svijetu oko nas. Bog dopušta da osjetimo poprilično nezadovoljstvo u životu i čežnju koja neće biti zadovoljena s ove strane vječnosti. Život u izobilju o kojemu je govorio Isus, nema ništa sa materijalnim obiljem, a vjernost Bogu ne jamči uspijeh u karijeri. Nemojte se usredotočiti na propadljiva odličja.

-          Sve što je Bog stvorio odražava Božju slavu. Isus je došao na zemlju da bismo mogli potpuno razumijeti Božju slavu. Zapovijeđeno nam je priznamo, kazujemo drugima, opjevamo, dajemo, odražavamo njegovu slavu. Boga proslavljamo talentima, darovima, vještinama i sposobnostima ( da budu korisni i ostalima).

-          Bog nas je stvorio radi vlastita zadovoljstva; kad shvatite tu istinu, nikad više nećete imati taj problem da se smatrate nevažnima. Bog čezne da mu uzvratite ljubav i vjerujete da on zna što je najbolje za vaš život. Bog se smiješi kad ste mu od srca poslušni.

-          Boga slavimo zbog onoga što on jest, a zahvaljujemo zbog onoga što je učinio. Možda vam se čini da je Bog vama zadovoljan samo dok se bavite 'duhovnim'  aktivnostima ali on uživa promatrajući svaku pojedinost u vašem životu, bez obzira da li radite, igrate se, odmarate ili jedete. Nećete Bogu udovoljiti budete li pokušavali biti osoba kakva zapravo niste. Kad god odbacujete neki dio svoje osobnosti, odbijate Božju mudrost u njegovu činu stvaranja. Bog uživa i gledajući vas kako uživate u njegovu stvorenju. Bog ne čeka da sazrijete duhovno da biste mu se počeli sviđati, on zna da ne možete biti savršeni ni bezgrešni. Bog gleda stav vašeg srca.