Brak

BRAK

Malahija
(2:13) I ovo još vi činite: zalijevate suzama Jahvin žrtvenik tužeći i ridajući, jer on više neće da se žrtvi prikloni, iz ruke mu vaše ona nije ugodna. (14) I vi pitate: "Zašto?" Zato što je Jahve bio svjedok između tebe i žene mladosti tvoje kojoj si nevjeran premda ti drugarica bijaše i žena tvoga saveza. (15) Nije li On načinio jedno jedino biće dahom životnim obdareno? A što to jedino biće traži? Božanski naraštaj! Poštuj dakle život svoj i ne budi nevjeran ženi svoje mladosti. (16) Jer ja mrzim otpuštanje žena - govori Jahve, Bog Izraelov - i onog koji nevjerom haljine svoje kalja - govori Jahve nad Vojskama! Poštujte dakle život svoj, ne budite nevjerni!

Matej
(19:6) Tako više nisu dvoje, nego jedno tijelo. Što, dakle, Bog združi, čovjek neka ne rastavlja." (7) Kažu mu: "Zašto onda Mojsije zapovjedi dati otpusno pismo i - otpustiti?" (8) Odgovori im: "Zbog tvrdoće srca vašega dopusti vam Mojsije otpustiti žene, ali od početka ne bijaše tako. (9) A ja vam kažem: Tko otpusti svoju ženu - osim zbog bludništva - pa se oženi drugom, čini preljub." (10) Kažu mu učenici: "Ako je tako između muža i žene, bolje je ne ženiti se." (11) A on im reče: "Ne shvaćaju toga svi, nego samo oni kojima je dano. (12) Doista, ima za ženidbu nesposobnih koji se takvi iz utrobe materine rodiše. Ima nesposobnih koje ljudi onesposobiše. A ima nesposobnih koji sami sebe onesposobiše poradi kraljevstva nebeskoga. Tko može shvatiti, neka shvati."

1 Korinćanima
(7:1) Sada o onome što ste mi pisali. Dobro je čovjeku ne dotaći ženu. (2) Ipak, zbog bludnosti, neka svaki ima svoju ženu i svaka neka ima svoga muža (4) Žena nije gospodar svoga tijela, nego muž, a tako ni muž nije gospodar svoga tijela, nego žena (6) Ali to velim kao dopuštenje, ne kao zapovijed.
(10) A oženjenima zapovijedam, ne ja, nego Gospodin: žena neka se od muža ne rastavlja (15) Ako li se nevjernik hoće rastaviti, neka se rastavi; brat ili sestra u takvim prilikama nisu vezani: ta na mir nas je pozvao Bog (24) Svatko u čemu je pozvan, braćo, u tome neka i ostane pred Bogom. (28) Ali ako se i oženiš, nisi sagriješio; i djevica ako se uda, nije sagriješila. Ali takvi će imati tjelesnu nevolju, a ja bih vas rado poštedio. (29) Ovo hoću reći, braćo: Vrijeme je kratko. Odsada i koji imaju žene, neka budu kao da ih nemaju; (33) A oženjen se brine za svjetovno, kako da ugodi ženi.

Efežanima
(5:22) Žene neka se pokoravaju svojim muževima kao Gospodinu! (23) Jer muž je glava žene kao i Krist Glava Crkve - On, Spasitelj Tijela. (24) Pa kao što se Crkva podlaže Kristu, tako i žene muževima u svemu! (25) Muževi, ljubite svoje žene kao što je Krist ljubio Crkvu te sebe predao za nju (26) da je posveti, očistivši je kupelji vode uz riječ (27) te sebi predvede Crkvu slavnu, bez ljage i nabora ili čega takva, nego da bude sveta i bez mane. (28) Tako treba da i muževi ljube svoje žene kao svoja tijela. Tko ljubi svoju ženu, sebe ljubi (31)Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu; dvoje njih bit će jedno tijelo. (33) Dakle, neka svaki od vas ljubi svoju ženu kao samog sebe, a žena neka poštuje svog muža.

Kološanima
(3:18) Žene, pokoravajte se svojim muževima kao što dolikuje u Gospodinu! (19) Muževi, ljubite svoje žene i ne budite osorni prema njima. (24) znajući da ćete od Gospodina primiti nagradu, baštinu. Gospodinu Kristu služite. (25) Doista, nepravedniku će se uzvratiti što je nepravedno učinio. Ne, nema pristranosti!

1 Petrova
(3:1) Tako i vi, žene, pokoravajte se svojim muževima: ako su neki od njih možda neposlušni Riječi, da i bez riječi budu pridobiveni življenjem vas žena (4) Nego: čovjek skrovita srca, neprolazne ljepote, blaga i smirena duha. To je pred Bogom dragocjeno. (5) Tako su se doista i nekoć svete žene, zaufane u Boga, resile: pokoravale su se muževima (7) Tako i vi, muževi, obazrivo živite sa svojim ženama, kao sa slabijim spolom, te im iskazujte čast kao subaštinicima milosti Života da ne spriječite svojih molitava.