Autodestruktivnost

AUTODESTRUKTIVNOST

Mudre izreke
(11:17) Dobrostiv čovjek sam sebi dobro čini, a okrutnik muči vlastito tijelo. (27) Tko traži dobro, nalazi milost, a tko za zlom ide, ono će ga snaći.

Sirah
(30:24) Zavist i srdžba skraćuju dane, i briga donosi starost prije vremena. (25) Izdašnu srcu jelo je u slast: i koristi mu ono što pojede. (31:2) Dnevne se brige u san uvlače, i teška bolest ne da spavati.
(38:20) Ne prepuštaj srce svoje žalosti: odagnaj je i misli na svoj svršetak. (21) I ne zaboravi: povratka nema; njemu (pokojniku) ne koristiš, a sebi udiš.

Izaija
(5:18) Jao onima koji na se krivnju vuku i grijeh kolskim konopcem (20) Jao onima koji zlo dobrom nazivaju, a dobro zlom... (21) Jao onima koji su mudri u svojim očima i pametni sami pred sobom! (24) Zato, kao što plameni jezici proždiru slamu i kao što nestaje suha trava u plamenu, tako će korijen njihov istrunuti, poput praha razletjet' se pupoljak njihov, jer odbaciše Zakon Jahve nad Vojskama i prezreše riječ Sveca Izraelova.

1 Korinćanima
(6:18) Bježite od bludnosti! Svaki grijeh koji učini čovjek, izvan tijela je, a bludnik griješi protiv svojega tijela. (19) Ili zar ne znate? Tijelo vaše hram je Duha Svetoga koji je u vama, koga imate od Boga, te niste svoji. (20) Jer kupljeni ste otkupninom. Proslavite dakle Boga u tijelu svojem!
(3:16) Ne znate li? Hram ste Božji i Duh Božji prebiva u vama. (17) Ako tko upropašćuje hram Božji, upropastit će njega Bog. Jer hram je Božji svet, a to ste vi.
(11:20) Da, podnosite ako vas tko zarobljava, ako vas tko proždire, ako tko otima, ako se tko uznosi, ako vas tko po obrazu bije.
Galaćanima
(6:3) Jer misli li tko da jest štogod, a nije ništa, sam sebe vara. (4) Svatko neka ispita sam svoje djelo pa će onda u samom sebi imati čime se dičiti, a ne u usporedbi s drugim. (5) Ta svatko će nositi svoj teret.

Kološanima
(3:5) Umrtvite dakle udove svoje zemaljske: bludnost, nečistoću, strasti, zlu požudu i pohlepu - to idolopoklonstvo! (6) Zbog toga dolazi gnjev Božji na sinove neposlušne. (7) Tim ste putom i vi nekoć hodili, kad ste u tome živjeli. (8) Ali sada i vi odložite sve! Gnjev, srdžba, opakost, hula, prostota van iz vaših usta! (9) Ne varajte jedni druge! Jer svukoste staroga čovjeka s njegovim djelima

1 Timoteju
(5:5) A ona koja je zaista udovica, posve sama, pouzdaje se u Boga, odana prošnjama i molitvama noć i dan; (6) ona, naprotiv, koja provodi lagodan život, živa je već umrla. (7) I to naglašuj da budu besprijekorne.
Titu
(3:10) S krivovjercem nakon prvoga i drugog upozorenja prekini (11) znajući da je izopačen i da griješi: on sam sebe osuđuje.
Jakovljeva
(1:22) Budite vršitelji riječi, a ne samo slušatelji, zavaravajući sami sebe. (26) Smatra li se tko bogoljubnim, a ne obuzdava svoga jezika, nego zavarava srce svoje, isprazna je njegova bogoljubnost.
1 Ivanova
(1:8) Reknemo li da grijeha nemamo, sami sebe varamo i istine nema u nama.